Consultatiebureau: Is natuurlijk een uitstekend instelling. Hier kun je als ouder terecht voor veel vragen en problemen. Maar je moet als ouder ook je eigen verstand gebruiken. Niet alles wat men daar adviseert is altijd even praktisch. Groeilijnen zijn bijv. heilig. Een ouder maakte mee dat haar peuter onderin deze tabel zat. Het kind moest maar meer eten. De moeder reageerde met de opmerking dat het kind een kleine vader heeft. Het bureau bleef bij het advies van meer eten! Ook testen kunnen nogal eens mis gaan omdat de peuter er geen zin aan heeft.
Praten: Peuters beginnen tussen 1,5 en 2,5 jaar te praten. Je kunt dit als ouder stimuleren door veel met de peuter te praten, voorlezen en liedjes zingen. Is uw peuter erg laat met praten dan kan het consultatiebureau onderzoeken of er redenen zijn waarom je peuter zo laat is.
Slapen: Peuters slapen soms erg slecht in hun eigen bedje. Probeer toch met veel tact en geduld zoveel mogelijk de peuter in het eigen bed te laten slapen. Volhouden is ons devies. Veel ouders kiezen ervoor om een peuter regelmatig in hun eigen bed te nemen. Dit is voor geen van beide partijen een oplossing! Een klein lampje op de gang kan soms uitkomst bieden.
Peuters die slecht luisteren: Ook hier consequent zijn, niet luisteren een time out. Bijv. het kind op de trap zetten en laten bezinnen. Hierbij is het belangrijk dat alle opvoeders dezelfde methode volgen. Spreek dit dus duidelijk met elkaar af, dat werkt het beste.
Peuterspeelzaal: Vooral het afscheidt nemen wil nog wel eens mis gaan. Wees consequent en duidelijk, neem afscheid, zwaai en ga weg. Geen getreuzel, dat brengt veel onrust mee bij kind, ouder en leidster.
Slapen gaan, wanneer??: Peuters die in de namiddag langdurig slapen (van 13.30 uur tot 15.30-16.00 uur) kunnen beter wat langer opgehouden worden. Vaak zie dat peuters op de zelfde tijd als hun oudere broers of zussen naar bed moeten (rond 19.00 uur!). Het is dan veel verstandiger om de peuter later naar bed te laten gaan (rond 21.00 uur). Dus ouders geniet nog gerust een paar uur van je peuter. Als ze drie jaar zijn kun je beginnen om ze in de middag wat korter te later slapen of op de bank in de kamer te laten slapen. Ze slapen in de woonkamer dan minder diep en worden zo ook wat eerder wakker. Ze moeten dan natuurlijk ook weer eerder naar bed.
TV en films kijken: Ook hier moet je doseren. Probeer vanaf 2 en 3 jarigen Bob de Bouwer, Teletubbies, Musty, Nijntje, Winnie de Poeh. Neem ook de tijd voor om in de beurt te blijven. Veel kinderen willen graag bij een ouder zitten als men een film kijkt. Voor 3 en 4 jarigen is Sesamstraat een must en dan kunnen ze de blauwe wezentjes ook al wel. Let op! Geen zoals wij dat hier noemen sla dood (kinder?) films zoals nogal eens te zien zijn bij foxkids en nickelodeon. Bij ons mogen ze tot 6 jaar alleen kijken naar Ned 3 en Kednet. Veel ouders laten hun kinderen naar onze mening te vroeg naar films kijken waar geweld in voorkomt.
Voorlezen: Dit is zeer nuttig. Tijdens het voorlezen breng je waarschijnlijk al het leesleerproces op gang. Nuttig voor de band tussen de ouder en kind en de meeste kinderen genieten ervan met volle teugen. Probeer ook gewoon overdag voor te lezen en niet alleen met het naar bed gaan. De boekjes moeten vooral leuke afbeeldingen hebben. Uw peuter kent dan al snel het hele verhaal uit het hoofd.
Waterpokken: in de winter een vaak voorkomen kinderziekte. Ieder kind moet het toch een keer krijgen, dus doe er niet te moeilijk over. Probeer het te voorkomen dat uw kind het als jonge baby krijgt. Probeer krabben te voorkomen (korte nagels). Doe uw kind niet in bad zolang er blaasjes zijn. Jeuk kunt u bestrijden door calendulan emulsie op de blaasjes te smeren. Na een goede week is het leed weer geleden.
Wegbrengen en afscheid nemen: Maak niet de fout om te treuzelen bij het afscheid nemen als u uw kind wegbrengt naar de peuterspeelzaal of oppas. Wees resoluut en kom (na het afscheid nemen) niet terug ook al huilt uw kind. Het is moeilijk maar absoluut voor alle partijen de beste oplossing. En wees gerust in bijna alle gevallen is het (kinder)leed zeer snel geleden. Verder zal bij het ophalen het omgekeerde kunnen gebeuren, het kind heeft het naar zijn zin en wil dus niet mee. Ook dit is heel normaal en praat jezelf dus geen schuldgevoel aan. Een kind ziet vaak elke verandering (als ze het naar hun zin hebben) als een verslechtering.
Zindelijk worden: Vanaf 2,5 jaar proberen. In de avond uit bed halen voor dat jezelf naar bed gaat kan het zetje geven om ‘s nachts zindelijk te blijven. Bedplassen is echter bij veel peuters een probleem met veel mogelijke oorzaken. Praat daar over met het consultatiebureau. Overdag is volhouden aan de kant van de ouders vaak het probleem. Veel ouders (en peuters) vinden de papieren luiers lekker gemakkelijk. Dit kan het overdag zindelijk worden ernstig vertragen. Voor het vierde jaar (basisschool) moet een peuter toch overdag zindelijk zijn.
Zelf eten: Steeds meer ouders gaan er te vroeg toe over om hun peuter zelf te laten eten. Dit geeft veel gesmeer en weinig eten. Verder stress bij de ouders en onnodig vervelende kinderen. Ons advies is begin er pas mee als uw peuter ongeveer 2,5 jaar oud is. Wees verder voorzichtig met te grote stukken vlees e.d.. Peuters kunnen pas goed kauwen als ze kiezen hebben.
Oudere Kinderen / Schoolgaande jeugd: Ook daar hebben we mee te maken. De grote lijnen van opvoeden blijven ook hier overeind en dat zijn: Consequent mogelijk blijven; niet overal over laten meepraten; kinderen en jeugd hebben het recht om niet alles te hoeven weten; houdt controle over wat ze doen en waar ze zijn; geef hen vaste taken binnen het gezin, ook zij moeten meewerken; probeer niet altijd te mopperen maar laat horen dat ook kleine postitieve stappen je niet ontgaan, dus vergeet de positieve kant niet en niet altijd denken “het kan beter”.
|